Nyheter

Arkivens dag 12 november 2022

Vi har öppet klockan 10.00 – 14.00. Kaffe och hembakat serveras.

Arkivens dag 13 november 2021

Vi hade två separata utställningar. 100 år med allmän rösträtt och Rosenhills café och konditori 1921-1977. Vi serverade kaffe och moccatårtor som på bagaren Gösta ”Bullen” Angströms tid.

Båda utställningarna sitter uppe till våren 2022.

Lars Wennerblad Kvillinge föreningsarkiv har gjort utställningen om Rosenhill. Foto Jan-Erik Gasslander

Inga Angström, fru till Gösta Angström med barn och barnbarn. Foto: Lars Wennerblad

Ny ordförande den 2 juni 2020

Här avtackas Anders Köhler efter 16 år på ordförandeposten. Johan Rolf tar nu över ordförandeklubban.

På bilden syns Anders Köhler t.v. och Johan Rolf t.h.                       Foto: Lars Wennerblad                              

 

Åbys scoutkårer

Varje måndag från den 10 februari 2020 till och med den 6 april 2020 visas gamla bilder upp på Åbys scoutkårer.  Vi håller då öppet mellan 16.00-19.00.

Välkommen in till oss!

 

En favorit i repris

Bernt Rasks teckningar visas återigen upp hos oss! Utställningen börjar den 21 oktober 2019 och håller på till den 8 november 2019,  varmt välkommen till oss på arkivet. På första utställningsdagen mellan klockan 14.00-19.00 bjuder vi på snacks! Men om du hellre vill ta en fika med dopp så kostar det 30 kr.

Ett stort urval av Bernts teckningar bla: alla fina gamla torp, som han har ritat av i vårt kära närområde Åby med omnejd. Du kan beställa en kopia och du hittar även lite annat läsbart hos oss som handlar om hans liv.

 

 

 

 

En minivisning av Bernt Rasks teckningar

Bernt Rask var en välkänd Åbyprofil, han var född 1916 i Kvillinge och dog 1992 i Kvillinge. Han var reklamman, tecknare, aktiv Socialdemokrat och teckningslärare på Hultdalsskolan i Åby. Bernt dokumenterade teckningar över kända platser inom Kvillingeområdet med omnejd. Detta resulterade i att han fick Norrköpings kulturpris 1990. Varmt välkomna till vår minivisning där vi visar upp hans alster. Se våra öppettider

 

100-årsminnet av tågkatastrofen i Getå

Måndagen den 3 september 2018 öppnar vi vår utställning om Getåolyckan på Åby Bibliotek. Utställningen har utformats av Maria Loorents Peterson. Hon har samlat historik och levnadsöden angående den stora olyckan i Getå.

Öppettider på Åby bibliotek hittar du här

 

Efterlysning angående Getå-olyckan

Foto: Gustav Lidberg Bildkälla: gruvstugan.com

Tisdagen den 1 oktober 1918 inträffade den då svåraste järnvägsolyckan i Sverige. Maria Loorents Peterson planerar för fullt att göra en skrift och utställning om olyckan och Mikael Lembke planerar för att göra en dokumentär om detsamma.

Nu undrar vi om det finns någon där ute som kan ha information att dela med sig av? Kanske en släkting som varit med? Vi vill gärna träffa er för en filmad intervju.

Vi ses på Kvillinge Föreningsarkiv onsdagen den 21/3 klockan 18:00-20:00, vi bjuder på kaffe med tilltugg.

Anmäl ditt intresse senast måndagen den 19/3 till Maria Loorents Peterson Kvillinge Föreningsarkiv tel: 011-69701, eller till kvillinge.foreningsarkiv@hotmail.com

 

Folkbladets reportage om filmvisning på arkivet

Folkbladet gjorde ett kanonfint reportage om oss. Det tackar vi för! Här kommer artikeln i sin helhet:

Ur Folkbladet den 30 januari 2018

Biopremiär i Åby

BIO I veckan var det ”biopremiär” i Åby. Närmare bestämt hos Kvillinge Föreningsarkiv, där man bjöd in allmänheten att se gamla filminspelningar.

– Vi har en hel del gamla filmer från Åby förr i tiden, som vi nu beslutat att visa för allmänheten, berättar Anita Karlsteen, som var ”biomaskinist” under premiärkvällen.

Och det var en riktigt proffsig premiär, där man visade en film som sammanställts av förre tv-kändisen Larz-Thure Ljungdahl och gamle mästerfotografen Inge Hallberg.

Filmerna hade bland annat tagits av förre kyrkoherden Axel Jenner, som var flitigt ute och filmade på framförallt 1940-talet.

– Den här filmen är väldigt bra, med pålagt ljud till de gamla filmerna, framhöll Anita Karlsteen som höll i premiärkvällen tillsammans med Gunnar Hagman, Sven-Arne Moqvist och Anders Persson.

– Tyvärr är inte alla våra gamla filmer lika välgjorda med ljud och kommentarer, men vi får fundera på om vi ska lägga på sånt själva, om vi ska visa även dem framöver.

Hur verkar intresset för att gå på den här minibion i Åby?

– Vi hade fullsatt på premiären och framöver ska vi ha en filmkväll i månaden och den i februari är redan utsåld, berättar Gunnar Hagman.

– Men, tillägger han, eftersom vi har visningarna här i vår föreningslokal, kan vi bara ta 12 åskådare till varje föreställning. Och att vi har den här beror på att vi även vill passa på att visa upp vårt fina föreningsarkiv, för de som kommer och tittar på filmerna.
–Skulle intresset visa sig växa framöver, kanske vi flyttar filmvisningarna till någon större lokal här i centrala Åby.
Efter filmpremiären bjöds alla åskådarna på fika och de som ville fick förstås en liten visning och information om själva föreningsarkivet.

Efter filmpremiären bjöds alla åskådarna på fika och de som ville fick förstås en liten visning och information om själva föreningsarkivet.

Sören Boström  journalist på Folkbladet

 

Åby genom tiden!

Varje månad har vi en filmvisning på Kvillinge föreningsarkiv, vi tittar då på filmer och ventilerar våra minnen från förr! Det finns att köpa fika, kaffebröd eller fralla för en kostnad av 50 kronor.
OBS: Föranmälan på 011-697 01 mellan klockan 12.00-16.00 på vardagar. Anmälan ska ske senast torsdag före filmvisning.

Datum för filmvisning:
29 januari 2018 klockan 17.00-18.30 FULLBOKAT
26 februari 2018 klockan 17.00-18.30 FULLBOKAT
26 mars 2018 klockan 17.00-18.30 FULLBOKAT
23 april 2018 klockan 18.00-20.00 FULLBOKAT

Sista filmvisningen kommer att ske i en större lokal på Holmsväg 14 i Åby.

 

NT:s reportage om ALFA-stiftelsens bidrag till oss


Ur NT den 8 januari 2018. Texten i sin helhet:

Här räddas de lokala historierna

NORRKÖPING Efter ett gräl hade pojken flytt från bonden han skulle arbeta hos. Han tog skydd från kylan i ett rävgryt. Det var där Kalle Fjärding hittade honom. Den dramatiska berättelsen är spännande lyssning.

Under lång tid har Kvillinge Föreningsarkiv i Åby haft historier från förr undangömt lagrade på sina digra hyllor. Muntliga minnen och levnadsöden inspelade på kassetter och gamla rullband. Nu har föreningsarkivet dragit igång ett projekt där rösterna från förr ska digitaliseras och göras tillgängliga för allmänheten.

Projektledaren Gunnar Hagman, ljudtekniker under sin yrkesbana, ser fram emot att låta både profiler och ”vanligt folk” från bygden komma till tals igen. Han har redan inlett sitt arbete och uppskattar att han och arkivet har mellan 100 och 200 timmars inspelningar som ska föras över till modernare teknik.

– Ett intressant jobb och jag är övertygad om att resultatet kommer att bli bra, säger han. Vi har också inlett ett pionjärsamarbete med Kulturarv Östergötland om att lägga ut en del av materialet den vägen. De har tidigare mest sysslat med bilder. Förhoppningsvis blir det även andra samarbeten på sikt.

Fotograf: Gunnar Hagberg
Inspelningar. Föreningsarkivet har gott om gamla kassetter och ljudband med inspelade röster.

Det saknas som sagt inte berättelser.

Enbart Kalle Fjärding – eller Karl Karlsson som den på bygden kände stenhuggaren och fjärdingsmannen hette – fyller ett par band med sina livfulla berättelser. Som när han en gång i tiden räddade en pojke på rymmen från att frysa ihjäl i ett rävgryt.

 

– Han hade dött om jag inte hade hittat honom, säger Kalle Fjärding i sin bandade vittnesbörd från förr som nu väckts till liv på nytt. Gunnar Hagman är dessutom säker på att det finns ännu mera inspelningar ute i stugorna i Åby- och Kvillingetrakten. Privata inspelningar där familjemedlemmar, släktingar och vänner berättar om livet förr. Väl värda att sprida.

– Jag hoppas ju att det här projektet innebär att ännu fler får upp ögonen för vad vi sysslar med här på föreningsarkivet, säger han. Vi tar gärna emot så mycket material som möjligt. Jag har både intresset och tekniken för att rädda och föra över det mesta till digitala ljudfiler. Jag har redan kommit en bit med det vi har i våra egna samlingar.

Kvillinge Föreningsarkiv hade sammanlagt 702 besökare under 2017 och satsar för att uppmärksammas och upptäckas i ännu högre grad i fortsättningen. Arkivets kassör Lars Wennerblad konstaterar att bristen på pengar är ett ständigt gissel i verksamheten men att ett ekonomiskt bidrag från Swedbank runt jul nu gjort att man kunnat gå igång med ljudbandsprojektet.

Gunnar Hagberg  journalist på Norrköpings Tidningar                                                        

Östgötaljud

Vår nya medarbetare Gunnar Hagman kommer att ta tag i projektet östgötaljud, där han till en början kommer att digitalisera gamla ljudinspelningar från Kvillinge. Gunnar kommer sedan att fortsätta sitt arbete med att digitalisera inspelade ljud som finns besvarade runt omkring i Östergötland. Det kommer att bli ett mycket spännande projekt.

Resume av Östgötadagarna på Stens Hus

”Vilken underbar helg det har varit uppe i Stens Hus, där jag fick tillfälle att träffa så många härliga människor och har kunnat gjort mycket reklam för vår förening! Bland besökarna så fanns Lars Wennerblad med fru och Gunnar Hagman och flera besökare som jag kände igen och sedan måste jag ju nämna att Håkan Ericson med fru och Landshövdingen Elisabeth Nilsson också var och besökte detta underbara hus.
Tack för en underbar helg som gått i harmonins tecken.
Mvh Anita Karlsteen”

Vi finns på Stens Hus under Östgötadagarna!

Kvillinge föreningsarkiv kommer att befinna sig på Stens Hus i Graversfors under Östgötadagarna mellan klockan 10.00-16.00. Kom gärna förbi och prata med oss! Vi kommer även att sälja våra populära häften på plats. Mycket välkomna!

Varmt välkommen till en speciell afton i Folkets hus Åby!

Håkan Ericson kommer att hålla en cirka 2 timmars föreläsning om vägen till fotbolls-GULDET med avbrott för kaffe och mingel. Du kommer också få möjligheten att köpa Håkans bok och titta på den fina fotoutställningen, de flesta bilderna handlar om GULDET samt bilder som kommer från vårt egna arkiv.

Håkan Ericson

 

Datum och tid:  24 April klockan 19:00

Plats: Folkets Hus i Åby

 

 

 

 

 

 

Biljetter finns att köpa hos oss på arkivet och de kostar 100 kronor styck. OBS: Det finns ett begränsat antal så först till kvarn. Vid frågor kontakta Anita Karlsteen, 0706-147942.
Inkomsterna från biljettförsäljningen går oavkortat till Lions i Åby.

Läs mer om Håkan här

Arkivens Dag den 12 november 2016

Temat för dagen kallades för ”Välkommen hem”. Det kom cirka 40 personer under dagen till oss och Anita Karlsteen visade då upp sin utställning om Åby Ericsson och Maria Loorents Peterson presenterade sin skrift om dövstumma Klara.

img_7140

 

 

 

 

 

img_7144

Arkivens Dag den 14 november 2015

Arkiv 2Arkiv 1

 

Missa inte detta! Nu närmar det sig, Arkivens Dag är snart här. Kom gärna och besök oss lördagen den 14 november mellan 10.00-14.00. Bland annat kan du ta del av utställningen om Gerdahemmet ett barnhem som låg mitt i Åby, samt lyssna på ljudupptagning med familjen Billsten som bodde på Björnviken. Kaffeservering finns.

Mycket välkomna på en minnesrik kulturdag!

Kulturnatten den 26 september 2015

På Kulturnatten i Norrköping 26 september håller ÖLFA öppet hus på Vattengränden 14 från 14:00 till 17:00. På plats finns Östgöta genealogiska förenings representant som svarar på frågor om släktforskning. Maria Loorents Peterson kommer att hålla ett intressant föredrag och presentera utställningen om Gerdahemmet – ett stycke levnads- öden och barnhemshistoria från förr.  Vi får även träffa och lyssna på Malin Jackson Erlingstad och Johanna Skogh som kommer att hålla ett föredrag om Rollerderby – en växande folkrörelse.

Här är programmet i helhet

Kulturnatt_2015